058 JAZZ

058 JAZZCAFÉ: GIJS IDEMA

Tijdens deze editie van 058 Jazzcafé is de gitarist en componist Gijs Idema te gast. 058 Jazzcafé: jouw maandelijkse portie jazz in een typische ‘cozy seated setting’.

Gijs Idema (1996) is gitarist en componist. Hij pakte de gitaar voor het eerst op na het horen van Jimi Hendrix op elfjarige leeftijd en kreeg daarna klassiek gitaarles om vervolgens een grote liefde te ontwikkelen voor jazz en geïmproviseerde muziek. Gijs studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Manhattan School of Music bij o.a. Jim McNeely, Reinier Baas en Jesse van Ruller. Hij won in het verleden het Prinses Christina Concours (2016), Art of Expression Award (2018), Keep an Eye The Records (2019), Conservatorium Talent Award (2021) en de Mingus Compositie prijs (2021).
 
In zijn muziek streeft Gijs naar een groot klankpalet waar ruimte is voor invloeden uit de meest uiteenlopende muziekgenres. De wisselwerking tussen compositie en improvisatie is hierbij van essentieel belang. Ensembles waarin Gijs dit naar voren laat komen zijn onder andere het Gijs Idema Trio en het Idema/Serierse Quartet. Hij bracht diverse albums uit bij DOX Records, waaronder ‘Motus’ dat in 2021 werd genomineerd voor een Edison Award. Het meest recente album ‘Shaping Time’ nam Gijs op in het dieptepunt van de pandemie. Hij liet zich hierbij inspireren door de akoestiek van de totaal verstilde Waalse Kerk in Amsterdam en schreef muziek voor de bezetting van strijkkwartet, zang en elektrische gitaar.
 
In het tweede deel van de avond is er ruimte om als bezoeker ook actief mee te doen aan een jamsessie. Deelnemers worden begeleid door de 058 Jazz huisband én natuurlijk de gasten van de avond. Aanmelden kan via andre@058jazz.nl.

TBA